Download
  • woensdag 14 augustus 2024
  • Eindhoven
  • DAF Trucks Nederland
 

Aftrap project ZE-truck Logistics Valley Rivierenland met elektrische DAF

Zeven ondernemers proberen in zeven maanden een elektrische DAF LF uit, met medewerking van DAF Nederland en dealer TB Truckservice. Logistics Valley Rivierenland faciliteert de proef, met financiële hulp van Provincie Gelderland. In juli was de aftrap van het project in het Huis van de Logistiek op Medel.

 
Foto 1 project ZE truck Logistics Valley Rivierenland
De deelnemers van het project ZE-truck Logistics Valley Rivierenland met van links naar rechts Gerrit Blom, Ton van Ewijk, William van Sterkenburg, Derk van den Haak, G. van Doesburg, Klaas Ruitenberg (gedeputeerde Gelderland), Ralph Hoefman (TB Trucks &Trailer Service) en Stefan Vonk.
 

Daar tekenden de ondernemers hun deelnamedocument, evenals TB en gedeputeerde Klaas Ruitenberg van Gelderland. “Het is voor ons belangrijk ook de wat kleinere ondernemers de kans te geven een uit te proberen wat elektrisch rijden voor hun operatie betekent. De grotere transporteurs redden zich wel, maar juist bedrijven met een wat kleinere omvang komen daar anders niet aan toe. Dat lukt ze in hun eentje nooit. Nu wel”, zei Ralph Hoefman, algemeen directeur van DAF-dealer TB Truckservice desgevraagd. “Wij leren van hun ervaringen.”

Stephan Vonk, de eerste ondernemer die de bakwagen gebruikt, vertelt dat zijn mensen al hebben geleerd van de eerste weken met een elektrische bakwagen. “Hij is nieuw, dat is altijd wennen, maar dat heb je met een nieuwe dieselauto ook. In je systeem moet je ook een en ander aanpassen. Laden en rijden gaat prima. Er was eerst bij de chauffeurs weinig animo om hem te rijden, maar nu zijn ze om. Ze vinden hem geweldig.” Vonk ziet toekomst voor deze wagens. “Vooral voor de korte afstanden. Voor langere routes kijken we uit naar waterstof bijvoorbeeld.”

Gedeputeerde Ruitenberg vatte de situatie anno 2024 samen. “Er is een omslag gaande in het systeem. Transport wordt schoner, dat moet. Je kijkt dan naar bijvoorbeeld transport over water, maar dat vang niet alles op. Duidelijk is wel dat je deze transitie niet alleen aan kunt, en daarom is het provinciebestuur blij met organisaties als Logistics Valley Rivierenland, waar ondernemers elkaar onderling steunen en verkennen wat de mogelijkheden zijn.” Provincie Gelderland is al vijf jaar partner van Logistics Valley.

 

 

 

Perscontacten

Bent u journalist? Neem contact met ons op voor meer informatie over het bedrijf, onze producten en diensten, of over willekeurig andere onderwerpen.

Arno Scheffer

Tel: +31 (0)40-2677740
E-mail: arno.scheffer@DAFTRUCKS.com

> Neem contact op met DAF Trucks voor overige vragen